Är homofobi en psykisk sjukdom?

”Varför måste du skylta med din läggning?”

Du som är HBTQ-person och läser detta har säkert hört frågan en eller flera gånger. Du som läser och är hetero kanske har ställt den någon gång? Eller tänkt tanken tyst för dig själv?
Det som fascinerar mig i olika forum är att det mestadels är bögar som per automatik förknippas med homosexuella, ytterst sällan lesbiska kommer på tal och gör de det så är alla lesbiska butch, fula OCH manshatare! Det ingår lite per automatik att du som lesbisk hatar och vill utplåna alla män. Radera det manliga släktet och äga världen…

Var kommer det extrema hatet mot bögar ifrån? Varför är det så oerhört provocerande med två män som älskar varandra? Varför är alla lesbiska extrema, fula och inte har fått rätt k*k? (PS alla lesbiska är extrema feminister som inte rakar sig, också) Och varför är det sådant fokus på sex från homofobernas sida?

”Alla homosexuella säger själva att man inte väljer att vara homosexuell, utan man föds till det. alltså, det är inte deras val, utan något som gör dom till det, alltså psykisk sjukdom, ett fel. De osunda skruvade pervona är mentalsjuka pga biologiska onormaliteter i deras hjärnor”

”Hur ser ni på homosexualitet? Är det en mindre psykiskt dysfunktion (orsakad av allt från stämpelteorin till obalans i signalsubstanserna) eller bara en annorlunda livsstil?”

Svar från mig: För det första togs sjukdomsstämpeln på homosexuella i Sverige bort 1979, och VHO tog bort stämpeln 1990. Frågan är väl snarare om homofobi är en psykisk sjukdom? Fobi är nämligen klassat som en psykisk sjukdom. Vad man råkar vara rädd för spelar bara roll för kategoriseringen…
Att vara homosexuell är ingen LIVSSTIL, det är faktiskt inget du väljer. Du ÄR.

”Varför måste ni skylta med er sexuella läggning med alla regnbågsprylar? Och alla dessa flaggor? Vi vet vad du är redan så du behöver inte visa det, jag skiter i vad ni gör i garderoben eller i sängen”

Svar från mig: Varför provoceras du av det?

Jag kan också, beroende på hur personen ställer frågan och hur dennes inställning verkar, svara lite med glimten i ögat att det inte alltid är lätt att se om någon är homo eller bi, vilket man kan ta för givet att majoriteten är på gayklubbar och ”gay”caféer men i övrigt om man är singel kan det ju vara bra och visa vem man är på alla heteroställen….ifall någon skulle vilja stöta på en.

Sedan går jag in på detaljerna. Vad flaggan står för. Och varför Pride finns.
Den som ställt frågan brukar skruva på sig och bli obekväm, det är jobbigt att behöva lyssna på fakta. Är det någon som skrivit så körs ofta härskartekniken: ”Tack för din uppsats/novell/bibel” och så hör man inget mer.

….

Avslutningsvis – vad är egentligen homofobi? Och om homofober finns, vad är då själva fobin i sig?

Annonser

2 thoughts on “Är homofobi en psykisk sjukdom?

  1. Pingback: Är komma-ut processen förlegad och överskattad? | THE LESBIAN TIGER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s