Leelahs död var långt ifrån förgäves

Serien Transparent vill jag gärna frälsa världen med! Det är en helt ny dramakomediserie med mörka och psykologiska undertoner. Handlingen kretsar kring en familj i Los Angeles vars hela tillvaro vänds upp och ned när pappan avslöjar att hon är transexuell och i hela sitt liv har känt sig som en kvinna fångad i en manskropp. Serien är skapad av Jill Soloway och huvudrollen spelas av Jeffrey Tambor. Han är helt fantastisk! Det går inte att förklara serien, den måste ses. Ta en titt på trailern jag lagt in ovan.

Första säsongen kan ses på Viaplay eller säkerligen på fler ställen. MEN SE DEN! Det är längesedan jag satt och nästan slutade andas.


Leelah Alcorn är en av tusentals transpersoner som begått självmord. Leelah, från Kings Mills Ohio, USA, föddes som Joshua Ryan Alcorn, den 15 november, 1997. Den 28 december 2014 lämnade hon jorden. I hennes avskedsbrev skrev hon att hon kände sig som en tjej fast i en killes kropp och skrev under sitt avskedsbrev med namnet Leelah. Hon hoppades att hennes död skulle leda till dialog om diskriminering, misshandel och om bristen på support och förståelse för transpersoner.

Vigils_held_for_Leelah_Alcorn_2423330000_12164701_ver1.0_640_480

Leelah Alcorns död gav definitivt eko över världen. Hon ville att hennes död inte skulle vara förgäves, och tro mig Leelah, den är inte förgäves, transpersoner och transexuella har lyfts i nya debatter och uppmärksammats. MEN din död var jävligt onödig och en enorm förlust. INGEN ska behöva dö för en sådan här sak. ❤

Hjälp och stöd finns. Till exempel kan du som under 25 vända dig till RFSL Ungdoms Transformering. http://www.transformering.se/

Till Leelah och alla HBTQ-personer som lämnat oss genom självmord – REST IN POWER! Vi fortsätter att göra era och våra röster hörda.

4617223593


Vad menas med transperson? 

(Text nedan är hämtad från rfsl.se)
Transperson är ett paraplybegrepp som tillkom framförallt för att kunna vara en samlande term i sexualpolitiska frågor och för att inte exkludera någon som kunde antas gynnas av en transvänlig politik. RFSL har ingen definition på begreppet annat än att olika grupper ingår när man talar om transpersoner.

Transpersoner definierar sig sällan som detta utan enskilda transpersoner brukar kanske hellre mena att de är bara män, kvinnor, neutrer, eller olika kombinationer av detta. De definierar sig kanske också som transsexuella, transvestiter, transgenderister, drag-Queens, drag-Kings eller något annat.

Vilka är transpersoner? 
Eftersom transperson är just en paraplyterm är det viktigt att veta att det finns många olika sätt att vara transperson på. Det finns många olika begrepp och definitioner och därmed är även livssituationer och problematik olika. De begrepp som är de mer kända och som här tas upp är transsexuell, intersexuell, transvestit, transgenderist/ transgendered och drag- Queen/King. De förkortas hädanefter TS, IS, TV, TG och DragQ/K. Förkortningarna MTF resp. FTM betyder male-to-female och female-to-male, ett vanligt sätt att klargöra både vilket kön personen har/hade biologiskt och vilket kön personen känner sig som anser sig ha. Transpersoner kan vara antingen homo-, bi- eller heterosexuella. De kan antingen betrakta sin sexualitet utifrån det kön de upplever sig ha eller utifrån det kön samhället anser de har.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s