”Komma ut”

YAY GAY – Im OUT!

Det sägs att man är ”färdig och hittat sig själv” mellan 28-30. För mig började det hela för 4 år sedan (2009) och det har tagit mig 3 år att förstå att jag inte är den heteroperson jag jämt tagit mig för, inte heller bisexuell som jag försökt intala mig däremellan (och att det ”där andra skulle gå över”) efter det att en viss speciell och frustrerande kvinna vänt upp och ner på min värld totalt. Det mesta runt om mig rasade. Som glasyren på tårtan efter många trauman under åren innan blev känslorna kring henne den sista droppen som höll på att sluta i en kista för mig.

Hela den här ”komma ut” grejen, behövs den verkligen?

För mig personligen handlar det om att jag vill känna mig fri och stolt över mig själv, oavsett vad andra förväntar sig eller tycker. Det här är jag.
Och svar JA, så länge människor misshandlas, fängslas, utsätts för mobbing och diskriminering, avvisas från sina familjer, mördas och så länge människor begår självmord på grund av att man älskar någon av samma kön, är trans och/eller queer, så är alla ”komma ut” statements oerhört viktiga.

Samhället i Sverige och i många andra länder är mer accepterande idag och lagstiftningen bättre, men det är inte så himla länge som det inte har varit så och det är väldigt lång väg kvar att gå.

Många av de rädslor som hbtq-personer bär på upplever jag av egen erfarenhet beror till viss del på egna fördomar. Fördomar man måste övervinna och därmed våga utsätta sig för omgivningens reaktioner. Det är lättare sagt än gjort eftersom fördomar byggs till viss del utifrån normer, i detta fall ett heteronormativt samhälle. Homosexuella får med undantag adoptera, lesbiska får inte inseminering i Sverige, många vågar inte berätta på arbetsplatsen i rädsla för att bli stigmatiserad, utfryst, listan kan göras lång. Det ”räcker” i dagsläget med att säga ”Ryssland” för att förstå en av många anledningar till att bland annat ”coming out statments” är viktiga, liksom alla PRIDE festivaler runt om i världen. Kampen om att få leva med vem man vill, få vara vem man vill, och vilket kön man vill måste och kommer att fortsätta. Regnbågsflaggan ska fortsätta hissas högt och röster måste höras. Se bara alla exempel som omvärlden har visat mot Putins antigay-lag och stöd för alla hbtq-personer som lever mitt i det. Se på Pussy Riot.

Att vara kvar i garderoben, att hela tiden behöva dölja vad man känner och vem man är, tar fruktansvärt mycket energi och det tar många liv. Kärleken är det viktigaste vi har, och tvingas man dölja den mår man inte bra. Öppenheten är en rätt som HBTQ personer får kämpa med, många gånger dagligen, på olika sätt och jag har själv börjat uppleva den.

Homofobi är ett val, att vara homosexuell är det inte!

Även om jag nu skiljer mig från världens underbaraste man och person och det givetvis gör ont på olika sätt och i sig är en sorg (efter 14 år) så känner jag mig äntligen fri. Det finns inga tvivel längre om vem jag är. Det är inget som ”går över” eller är en tillfällig grej, 30-års kris eller en kärnfamiljspsykos bland alla konstiga kommentarer jag fått höra.

– Det här är jag!

Jag kan säga att jag faktiskt hittat mig själv. Nu vet jag vad det är för slags känsla och den är grym!

♥ Obeskrivliga TACK till alla Ni som stöttat mig under lång tid på olika sätt. Lyssnat, gett råd, bara funnits.

Till ”X”, kvinnan som startade allt och till störtskönaste Mian Lodalen (En förebild och inspiration) författare till Tiger och en rad andra grymma böcker.

Tiger stod som en uppenbarelse i Pocket shop-butiken ”Ödesaktigt” sträckläste jag den och det blev som en vägvisande eldfluga i det kolsvarta. Det jag själv kände var känslor jag kunde identifiera med Connie och kunde börja bearbeta och det har tagit fram till nu.

Det skrivna ordet har större makt än man tror. Tur eller öde spelar i sammanhanget ingen större roll. Jag lever och mår bra. Jag är äntligen fri från en inre kamp och svår ångest. Jag känner mig lycklig – DET spelar roll!

Over and out. 😉

(Offentlig Facebookstatus skrivet den 7 februari 2014 med skakiga händer,…) Djungeltrumman fick sköta sig själv.

Annonser

5 tankar om “”Komma ut”

 1. Hej, trevligt att hamna på din blogg. Du kom ut tidigt ändå, jag förstod att jag inte var hetro när jag var 34 år. När jag var 45 tog jag klivet ut och då bestämde jag mig för att våga fullt ut. Det var ju inte så farligt alls. Nu har det gått tre år och jag har en underbar kvinna i mitt liv. Vi blir sambos i vår då hon lämnar storstaden för mitt samhälle. Mina kidz har tagit allt så bra liksom föräldrar och syskon och vänner och bekanta. Jag har varit öppen fullt ut och är inte en annonym människa. Kanske är det det som avgör att andra tar det bra, just att man själv är så öppen. Så klart spelar den kamp som så många andra fått kämpa förr mega stor roll i samhällets ändrade syn. För barnen idag är det ingen bigg deal, iaf inte mina men så klart, jag har ju uppfostrat dem.

  Mycket trevligt att få läsa din blogg, ska spara den adressen och titta in igen. 🙂

  • Hej Lena,

   Tack vad roligt att du gillar den! Det värmer!
   Oh oj,…vad var det som gjorde att du tvekade eller ja, inte ”hoppade tidigare? Jag kan ibland känna att jag borde gjort det 2013 men tiden var nog inte mogen ändå. NU mår jag hur bra som helst, trygg i mig själv, vet vem jag är framförallt.
   Grattis, vad underbart att höra och grattis till att bli sambos! Mysigt! Gläds med dig massor!
   Min dotter är väl inkörd i regnbågsflaggan och jag har ju burit sådana smycken i tre år. Till och med hennes kompisar frågar mig och henne varför jag tycker så mycket om regnbågen. I och med att hon inte vetat om skilsmässan än (ska berätta nu under lovet) så har jag ju inte kunnat svarat riktigt som jag velat. Men jag tror hon kommer ta det bra ur den synpunkten, sedan är ju skilsmässa en sorg i sig men justs kvinnodelen. Hon har till och med sagt vid ett tillfälle att hon också skulle vilja ha två mammor som hennes kompisar L och J. 😉
   Igen. Grattiskram till det nya livet!

 2. Ping: Min historia, hur blev jag lesbisk? | THE LESBIAN TIGER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s