HBTQ-förebilder

Personerna nedan är sådana som jag har närmre hjärtat. Som för mig är fantastiska förebilder och inspirationskällor. Sidan fylls givetvis på varefter det dyker upp någon ny 😉 

MIAN LODALEN

(Författare, krönikör, skribent…ikon)

Som Kennedy Bakircioglü är ikon och kung i världens bästa lag, Hammarby är Mian en lesbisk ikon, hon är typ flatornas flata. (Det var ju dessutom Mian som myntade ordet ”flata” i Sverige, har jag hört) Hon är en stark kvinna, en feminist, djurrättsaktivist, och en person, som jag upplever, lever som hon lär. Hon har i många år skrivit och porträtterat, med humor och allvar, HBTQ-världen och hur det ser ut i samhället. Hon växlar mellan sitt eget liv och politiken, om solidaritet och om att våga slåss för sin sak. Om klass och feminism. Inte minst om att stå upp för den man är och älska med stolthet.

Min bild av Mian är att hon är en envis, rolig och spontan person med integritet, som på ett eller annat sätt står på barrikaden för djurens rätt och för mänskliga rättigheter, oavsett hur vindarna blåser och hur hårt det än blåser. En förebild på många sätt.

Hennes bok Tiger ligger mig extra varmt om hjärtat och med den bästa platsen i bokhyllan. Tiger blev min ”aha” bok. Lite ”shit Im gay” uppvaknandet. Jag var som längst nere i min depression och superförvirrad över alla starka känslor runt den specifika kvinnan som startade allt. Hade inte läst en bok på nästan 4 år. Har efter cancern haft svårt att koncentrera mig på texter och blivit extremt trött av läsning (Cancertrötthet) Men Tiger lyste upp hela Pocketshop på T-centralen när min blick mötte den på väg till jobbet. Med stora gula bokstäver lyste ordet Tiger. Jag blev inte långt därefter inlagd för vård efter att ha svalt en massa lugnande och skurit upp halva högerarmen. Boken följde med till vårdavdelningen. Minns inte hur. Jag streckläste den på två dagar. Vet än idag inte hur det gick till… 🙂 Mian är en bra och rolig skribent och författare. Tror nog jag kommit över och läst allt hon skrivit i bokväg (och krönikor). Hittar du inte hennes böcker att köpa så bege dig till närmsta bibliotek för att låna. Och håll koll, kanske har du även turen att höra hennes historia (och om böckerna) live.

Lista över böcker finns på: http://www.mianlodalen.se/books.htm

Senaste boken, skriven med Matilda Tudor, ”Liten handbok i konsten att bli lesbisk” kan köpas på QX Shop; http://shop.qx.se/


 

ELISABETH OHLSON WALLIN 

(Fotograf och konstnär)
Elisabeth är en provokatör av klass. Förutom att Elisabeth är inspirerande att lyssna på så gillar jag hennes attityd. Hon är en stark karaktär med jävlar anamma och sina åsikter står hon stenfast för. Hon vågar utmana och hon står kvar. Den utställning som öppnade mina ögon för henne och hennes verk var ”In Hate We Trust” från 2007. Jag såg utställningen på stans kulturhus. Gick och torkade tårarna och hoppades att ingen såg mig. Jag gick runt, runt. Förmodligen har ingen besökare tittat så länge på en utställning som jag gjorde. Känslan som den utställningen gav mig kommer sitta kvar för evigt. Budskapen går inte igenom i hennes verk, de SLÅR igenom. Som en riktigt välsvingad bitchslap.
Genombrottet var Ecce Homo 1998 som blev Sveriges mest omdiskuterade fotoutställning. Den visades som bildspel två månader efter vernissagen under kulturnatten i Uppsala Domkyrka som resulterade i bombhot och att Påven ställde in Sveriges dåvarande ärkebiskop K-G Hammar planerade audiens. Ecce Homo turnerade i Sverige och i Europa under två år. Flera av utställningarna ledde till upplopp och demonstrationer och mordhot. Själv har jag bara sett Ecce Homo i bokform.

Jag har en av hennes tavlor – Paradiset. Och den har den bästa platsen i hemmet, supersynlig för alla!
Om du inte sett eller hört Elisabeth, googla, youtube, kolla in hennes hemsida om vad som är på gång och ta dig till en eller flera utställningar.

Hemsida: http://www.ohlson.se/
Facebook: Elisabeth Ohlson Wallin


 

SARA LÖVESTAM 

(Författare, lärare och krönikör, bland annat på QX)
Sara är född i samma fina årgång som jag, 80-talet. Hennes krönikor följer jag i QX och det var där jag upptäckte henne för första gången. En brud med en cool stil. Även hennes texter dök på något vis upp vid ”rätt tidpunkt” i mitt liv. Hennes krönika om hur det var i början när hon själv insåg att hon var lesbisk garvade jag rätt högt åt. ALLT var gay. Been there och är fortfarande kvar i den bubblan…

Sara har sagt att ordet garderob ger henne kräkreflexer, belive me, I know the feeling! Var därinne alldeles för länge! Sara har skrivit fyra romaner och det är inspirerande. Jag ska också klara det, åtminstone en roman! 😉 Även hon håller i föreläsningar och seminarier kring skrivande och teman i sina romaner. Jag har ännu inte hört henne live eller läst någon av böckerna, men det ska berika första halvan av 2015 och mitt nya liv! Sara skriver enkelt, personligt och levande. Hon blandar allvar och humor på ett bra sätt. Tycker jag. 🙂

Hemsida: http://saralovestam.se/
Facebook: Sara Lövestam


 

RICKARD SÖDERBERG 

(Tenor, regnbågskrigare)
Rickard Söderberg är homosexuell, en flitig debattör som slåss för miljö-, genus- och kulturfrågor samt HBTQ-personers rättigheter. Han nominerades bland annat till årets Homo av tidningen QX och var en av frontfigurerna i Sverige för HBTQ-personers situation i Ryssland. Det var Rickard som väckte frågan om att sätta upp regnbågsflaggan på ambassaden i Moskva. Han är gästskribent, bloggar själv, och gästtalare i både tidningar, radio och TV. Det jag gillar med Rickard förutom hans genuina arbete och stående på barrikaden uppskattar jag hans musik. Han lyfter ofta viktiga frågor i musiken. Han skriver bra, rakt och ärligt. Har varit utsatt för många hatbrott men står stark och pratar även om det. Han är inspirerande och en bra förebild, en riktig jädra fighter. (Och bra tenor) 🙂 HEJA Rickard!

Blogg: Rickards blogg >>
Facebook: Följ Rickard på Facebook >>


 

MARIA HANSSON NIELSEN

(HBTQ-aktivist)
 När jag började läsa om Maria och nu ser tillbaka på den dagen jag började läsa om henne tänker jag på huvudkaraktären i serien Transparent. Transparent är en dramakomediserie med mörka och psykologiska undertoner. Handlingen kretsar kring en familj i Los Angeles vars hela tillvaro vänds upp och ned när pappan avslöjar att hon är transexuell och i hela sitt liv har känt sig som en kvinna fångad i en manskropp. Huvudrollen spelas av Jeffrey Tambor som är helt fantastisk i sin roll som Maura (Mort Pefefferman). En kvinna född och fast i en mans kropp. Hela sitt liv har hon klätt sig som en man.

Maria Hansson Nielsen är HBTQ-aktivist och föreläser om transsexuella. Hon påminner mig mycket om karaktären Maura och den resa hon gör och gjort i serien.
Maria är med på min favorit konstnär, Elisabeth Ohlson Wallins altartavla ”Paradiset”. Paradiset föreställer Edens lustgård, men med två Adam, två Evor och Maria Hansson Nielsen i skinnklänning och diadem föreställande ormen som frestar med kunskapens frukt. Den tavlan har jag i mitt vardagsrum och det är en av mina absoluta favoriter.
Maria är transaktivist, föreläsare, bloggare och debattör. Det bästa sättet jag kan presentera Maria på är att skicka vidare dig som läsare till hennes blogg, hemsida och en bra artikel som skrivits av Expressen.

”54 år som rikshomofoben Allan Nielsen som predikade att homo- och bisexuella var äckliga syndare – och sju år som sig själv”.
– När jag levde i en mans kropp var jag så förbaskat rädd att det skulle komma fram att jag var kvinna inombords. Mitt namn var Allan och jag spelade verkligen Allan, säger hon.

Artikel: Läs artikel om Maria från Expressen, 2 augusti 2014 >>
Blogg: Läs och följ Marias blogg >>
Hemsida: Marias hemsida >>

 


KAKAN HERMANSSON

(Bloggare, konstnär och radiopratare)

Kakan Hermansson. Vilken skön brud. Stark, envis, öppen. Jag gillar kvinnor som henne. Också en kvinna på barrikaden. Konstnär som arbetar med frågor kring kön, klass och sexualitet. Hermansson kallar sig radikalfeminist och är engagerad i feministiska frågor.

Twitter: Följ Kakan
Instagram: rnbhermansson

 


ULRIKA WESTERLUND

(Förbundsordförande för RFSL)
Ulrika är RFSL:s förbundsordförande sedan 2010. Hon har tidigare varit vice förbundsordförande i RFSL, ordförande för Stockholm Pride och chefredaktör för tidskriften Bang. Jag tycker att Ulrika är en toppenordförande och ett fantastiskt bra språkrör och ansikte utåt för RFSL. En skön och stark kvinna som pratar i klartext.

Twitter: Följ Ulrika på Twitter >>

 


 

Annonser

3 tankar om “HBTQ-förebilder

  1. WOW, tack så mycket….

    Här sitter jag stolt och lycklig över hur fint du skriver… Därutöver har Sara Lövestam helt rätt… Du är/blir en hbtq-förebild för många fler, än du någonsin skulle kunna ana….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s